КрАЗ на перегонах

Серед цивільних і військових моделей КрАЗів вирізняється одна – гоночна, що брала участь у європейських перегонах 1992 року.

КрАЗ-5440

Як повідомляє сайт mind.ua, автомобіль був створений всього за вісім місяців – почали проєктувати його у березні 1990 року, після того як автор ідеї Володимир Гавриленко переконав керівництво заводу у перспективності створення гоночної вантажівки.

Автомобіль мав багато відмінностей від основних моделей КрАЗів – через що його могли не допустити до змагань. Однак, завдяки тому, що у той час Кременчуцький автомобільний завод випустив серію експериментальних вантажівок, подібних до гоночної, нову модель допустили до перегонів.

Особливостями КрАЗу-5440 були:

  •  Двовісна схема
  • Розміщення двигуна під кабіною
  • Сам двигун – танковий і вдосконалений спеціально для цієї моделі

Вантажівку обладнали форсованим двотактним дизельним двигуном 5ТДФ, який після конструкційних покращень мав 1050 к.с. потужності. Окрім того, машина мала планетарну коробку швидкостей і задній редуктор.

На перегонах

Завдяки майстерності Олександра Медведченка, чемпіона СРСР й України з шосейно-кільцевих перегонів, і перевагам конструкції, на першому заїзді серед автомобілів свого класу КрАЗ-5440 посів 7 місце. Можливо, вдалося б досягти і кращого результату, однак гонщик був змушений зменшувати швидкість на прямих ділянках кільця – двигун починав сильно диміти, що було заборонено правилами.

Подальша доля

Економічні складнощі 90-х років нашої держави й Кременчуцького автозаводу зокрема мали сумні наслідки для експериментальної вантажівки – певний час вона просто стояла й іржавіла, поки її не викупив автор ідеї Володимир Гавриленко, що почав реставрацію власним коштом.

З часом, з розвитком зацікавленості у історії автопрому й перегонах КрАЗ-5440 почав виїздити на тематичні фестивалі, зокрема на Old Car Land у 2019 році. Також демонстрували його на чемпіонаті з драгрейсингу у Полтаві.

Якщо ж вам потрібні запчастини для вашого КрАЗу - то у нас вони є для багатьох моделей. Від деталей двигунів до гальмівної системи і зчеплення. Тож будь ласка, дивіться каталог на нашому сайті або телефонуйте менеджерам за вказаними зверху номерами і хай ваша машина їздить так швидко, як це потрібно.


Повернення до списку